Lydnadsträning och spår


                     
      

                  

Underbara vår, äntligen! Igår hade vi en helt underbar träning i Haninge, Mirre, Kerstin, Anne och Maja. Det var bara vi på planerna och vi körde igenom alla med kommendering. Nova strulade lite på platsen men låg i 4 min med två tillsägelser. De övriga momenten gick bra förutom fjärren som hon helt enkelt vägrade. Jag kom hem med världens bästa hund, och det är inte ofta jag är så nöjd med henne.

Idag sydde jag om den måttbeställda nome-selen, den var lite luftig över rygen men nu tror jag den sitter iaf bättre. Tackar Elise om tipset med selen, jag hade nästan gett upp att hitta en riktig sele utan spets, police-text osv. Liten irritation att nu linan inte matchar färgen på selen, men det får jag nog överleva ;)

Testade personspår idag och hon var helt galen när jag skickade ut husse i spåret och sedan direkt släppte på henne. Att ta ett spår som legat en stund förstod hon inte, så det är nog bra att jag ska gå kurs i maj för lära mig göra på rätt sätt.



Plats?

                                           

Jag kämpar med denna platsliggning, men det är alltid något som inte passar för en bekväm dvärg.

"Kallt", 10 grader varmt anser jag som hon borde klara. Om det sedan är +10 grader, "NEJ, det blåser ju!!". 

Jag vill därav förbeställa värme, sol och ingen blåst till de dagarna vi ska tävla. I dags läget känns vårt väder-problem som en totalt ointressant notering med tanke på alla standsatta resernärer runt om i världen. Så vi fortsätter träna istället..

I veckan hade vårt hunddagis elever som öppnade 2 dgar. Jag undrar om hundar ändå inte kan vara autistiska? Nova blir helt hysterisk när den vanliga morgonrutiner inte går EXAKT som den brukar. Hon kämpade bra och skällde ut eleverna noggrant efter noter. Jag tror ingen av dessa kommer någonsin köpa en dvärgpinscher.




Agillity, intensivkurs

                                         


Det var väl nära på djurplågeri att placera en dvärgpinscher två heldagar i ridhus, kallt som bara den.

Vi gick igenom:
- träna upp farten framåt i korta sektioner, "fram" kommando
- handling med grundsväng & framförbyte ifrån både höger och vänster sida
- startsignal för att hunden ska fokusera på första hindret istället för på föraren
- kommando för tight'a svängar efter hinder
- teori för kontakthinder

För min del var det alldeles för mycket teori och för lite praktik. Jag hade önskat mer banor och mer mängd av praktiska övningar. Sedan gick teorin att hunden ska självmant söka hinder helt emot vår fokusering på lydnaden det senaste året. Skulle inte tro att jag kan ställa mig framför ett hinder och invänta att hon skulle hoppa utan kommando, den initiativförmågan har jag kämpat hårt för att ta ur henne och vill för allt i världen INTE ha tillbaka. Troligtvis går det att få henne förstå skilnaden på lydnadsplan och agillityplan med en hel del träning.

Som vanligt tycker hunden det är roligare än vad jag tycker. Att vi sedan frös ordentligt båda två gjorde inte mitt intresse större. Men jag ska nog ge det en chans när det är lite varmare ute.

Men, helgens triumf - nytt gäng hundar och min drar INTE efter och skäller ut dem, utan håller sig snyggt lös hos mig. DET är stort i Nova-mått!

(Bilden visar vår nya inomhus träning, hakan-i-backen-på-platsliggning)

Glad Påsk!

                                

Det är sol, det är varmt och snön är snart helt borta. Idag skulle jag officiellt sitta hemma och plugga men hamnade på Lilla Sthlm istället. Med ett nya stabila koner, mini-stol och första förbandslåda till hunden har jag lätt förbrukat några timmar på mässan.

Långfredagen hade vi en helt underbar träning på Hellas med hela ridhusgänget. Det var riktigt varmt när solen låg på. Anne hjälpte mig med fria följet och jag kommer köra med koppel ett tag framåt. Postitionen måste bli bättre. Platsliggningen gick inte så bra förrän jag testade ensam när hon var riktigt uppvärmd. Utan tidspress körde vi två pass med träning, fika pause, och avslutade med en promenad.