Tankar om inlärning

                          

                                                                   Foto: Anne Andersson

Tränat har vi inte gjort på snart 2 veckor, bilden är ifrån en skön oktober dag på Stockholm Södra.

Det jag nu mer ägnar mig åt är inlärning, inte Novas - utan min. Eftersom koncentrationen ibland är bristfällig hittar jag mig snabbt analyserade min egen inlärning i form av hundträning..

Belöning: aldrig äter jag väl så mycket onyttigt som just under studier!? Efter ett tag behöver menyn av belöningen trappas upp, så när jag ätit godis tills jag mår illa och efter något glas vin tappar fokus helt brukar jag inse att det är dags att ge upp böckerna för kvällen.

Externbelöning: "när jag är klar i januari" ska jag unna mig mycket, nya "leksaker", hundkurser osv. Det fungerar i 30 min, innan jag återigen har lust att elda upp kurslitteraturen i grillen som fortfarande bor på balkongen.

Ett icke befäst moment: när jag börjar leta upp utgivarens hemsida och leta efter meddelanden om tryckfel i facit inser jag att momentet inte kanske helt är inlärt och sitter befäst ännu. Men jag kan nöta länge med samma fel, eftersom jag anser att jag "vet" hur det ska vara. Näst intill lika envis som Nova, när hon försöker lära mig att momentet faktiskt är korrekt utfört=belöningsbart.

Konditionsträning och hjärn-pause: det är där Nova nu mera får utlopp för sin energi, när mitt huvud behöver syresättas och tömmas på en joggingrunda.


Till saken hör att jag gillar mina studier, de är intressanta och inspirerande. Troligtivs är det mänskligt att känns frustration över att vara "tvingad" till att utföra uppgifter även fast man tycker om dem. Kanske ska jag ha den tanken med mig även vid lydnadsträning av en pinscher, när hon inte alltid har lust att träna samma moment som jag.





 




Ursvik - extreme

                

Så här smutsig blir en Heidi efter 15 km's löpning, men inte märkbart trött. Trötta var däremot vi två-benta, och Nova hade soffläge hemma i värmen under tiden.


 


Banan heter "extreme", och gör skäl för namnet.











Varför blogg?

.

Funderar ibland varför jag bloggar? Vi kommer aldrig att få ngn artikel omskriven hur vi tog oss till SM (mest pga. att vi aldrig kommer dit), inte heller någon som lovordar våra träningsmetoder. Till en början startades bloggandet för min del av pga mina syskonbarn som ville se foton på den extremt söta lilla hunden. Barnen har för länge sedan tröttnat och troligtvis glömt denna blogg. Hunden är fortfarande liten och hyfsat söt, så långt håller den motiveringen..

Är det tränings- och tävlings framgånger jag vill framhäva är de relativt få, och det räcker med en summering på ett par meningar.

Troligtvis har bloggandet snarare blivit en ventil av de milimeterframgångar jag presterat, oavsett om det är hela skor i hallen till första pris i lydnaden. Men mest av allt en beskrivning av de misslyckanden på vägen till små framgångar. Mitt liv är hundanpassat och jag har möter ständigt många nya människor via det intresset. I vissa umgängen framstår jag som extrem, andra som minimal, inom samma område.

För mig är det viktigast att ha roligt med hund, lydnaden var inte min planering ,men är extremt kul att fortsätta träna. Med rätt nivå och inställning, framför allt träningskompisar, blir det en allt viktigare del av mina intressen.

Så, om bloggen ska fortsätta eller läggas ner kvarstår att se :)






Lite lydnad, lite agillity och stor bulldog

                                               

Ännu en vecka utan det minsta lydnadsträning har passerat. Ett oönskvärt tempo med kvartalsbokslut på jobbet och jag själv mest i skolan.. en halvsvår ekvation som ändå gick i lås. Däremot fick träningen hos Lotta stryka på foten och ställas in för min del. Det sägs att hunden behöver en vila, eller att de inte kan vara på tävlingsnivå under en längre tid utan att tappa motivationen. Så jag hoppas Nova vilar motivationen och är laddad de korta tillfällen det blir träning.

Igår fick vi ändå till en bra träning med Anne och Boston. Jag försöker hålla liv i de svåraste momenten med metallen & vittring, men även köra igenom samtliga momente kort och på ett roligt sätt för Nova. Sen blev det även en agillityträning med Annette & Heidi! Även om jag själv inte körde så mycket var det inspirerande att titta. Avslutades med en runda vid Ågesta friluftsområde i sooooolen!

                                                  

Idag hade vi besök av Beauty, engelsk bulldog på sina nätta 24 kg. Tyvärr är personkemin inte den bästa mellan Nova o Beauty, men idag gick det ändå betydligt bättre än tidigare. Inser att de dock aldrig kommer kunna "umgås" utan galler.






Pause ifrån verkligheten

                                                 

Det blir inte mycket hundträning i dagsläget, det är fullt upp att hinna administrera jobb och studier. Helgerna blir det oftast i alla fall en vända till klubben. Idag var det agillity och lydnadstävlingar och det var ett välbehövligt break att glida omkring och bara vara en stund och inte plugga. Körde en ruta och fotgående med störning ifrån agillityn, och det gick bra! Inser dock hur "insnöad" jag blir när jag fokuserar på BARA hundträning, skönt att få lite distans men ändå fortsätta träna. Lagom är bäst, eller hur man nu säger.

Idag blev det årets första, kanske även den sista, svamprunda i Tullinge. Till min förvåning hittade jag svamp (!), vilket inte är helt vanligt när mitt tålamod brukar ta slut efter 15 min. Kan bero på en bra svampguide, Christine så klart :)

Mina planer på kantarellkurs med Nova har jag lagt ner, inser att hon ser ett nöje i att studsa på svampen... så det är nog lika bra jag hittar den själv innan hon gör det..