29 jan

   

Idag var vi på öppet hus i Perfekta tassars inomhuslokal, Knivsta. Underlaget var bra men temperaturen inne var lite kallare än vad jag räknat med, bara ett fåtal plusgrader. Med fartfyllda agillityhinder höll vi värmen uppe. Både slalom, däcket och säcken tog hon utan vidare, inte felfritt, inte alltid, men till största delen gick det över förväntan. Nova gillar den fartfyllda sporten såklart, men det är däremot jag som inte är helt övertygad om att jag någonsin skulle lära mig ta hindren i rätt ordning för att kunna tävla.

   

En hel del material fanns som störningsträning, balonger, skynken, godisgömmor och detta boll-häng. Perfekt för att träna ett väldigt tight slalom :)

   

Nova laddad för däcket...


18 jan

   


Entusiastisk och nytaggad efter första träningen i lydnadsgrupp inomhus kändes det dags för ett blogginlägg. Innan jag kom så långt läser jag beskedet att en hund som haft det jobbigt fått somna in och min hundträningsglädje gjorde en tvär buklandning. Oavsett anledning till ett sådant beslut förmildrar det inte smärtan av förlusten. Jag lider med de närmaste även fast det tyvärr inte lindrar det minsta för deras del :(

Om jag ändå försöker sammanfatta träningsgruppen i lydnad så samlade jag på mig några bra tips. Innan platsliggningen ska jag kräva koncentrationen under transportsträckan dit, helst ett par vändningar och halter. Därefter tänkte hon mer "uppgift" under platsen. Jag fick tillfälle att träna i grupp två gånger samt på sidan av de andra när de hade sin genomgång med tränaren. FF ska jag finslipa helt-om-svängar och fortsätta snurra tills hon är i rätt position, vilket gjorde både mig och hunden yr i huvudet.. Men jag köper tanken, en vid sväng ska inte ge rätt att fortsätta ff.  Jag ska även finputsa stegförflyttningarna eftersom bedömningen av de tydligen skärps i nya reglerna.

Hundmöten hemma är åter under bearbetning. Det ser ut att vara vår lösning, att överbelöna kontakten i god tid innan och under mötet. Fortsatt i vardagens framsteg hade vi en lyckad ensam-hemma-dag med lunchrastning. En ordentlig långpromenad innan jobbet resulterade med endast en utskälld brevbärare, och det är jag helt nöjd med!



8 jan

   


Vi går emot våren! Nja ett tag kvar, men vi är i alla fall på "rätt sida" mot värme. Tränade igenom treans moment idag. Putsar och finslipar, rätt kul att ändå grunden sitter. Just nu är träningen rolig när jag inte tränar för tävling. Osäker på om vi någonsin kommer att passera lydnadsklass III, men så länge både jag och Nova tycker det är kul så tränar vi.

Nu har vi fått ytterst lite snö och spåret uteblev den här helgen. Kanske inte på grund av snön utan mer på att min energi nått botten. Tvångs-vilat denna helg och försöker samla ihop lite mera krafter.

Arbetet med hundmöten har tillfälligt lagts på is. Just nu får hon back-up med skällandet av en av våra extra hundar, och skälla i grupp är om möjligt mer självbelönande än att göra det ensam.

Insåg även att SBK höjt alla tävlingsavgifter för 2012, en hel del till och med. Det kanske behövs för att våra klubbar ska gå runt, eller så finns det någon annan bra förklaring.




1 jan

   

Årsskiftet brukar ge en hel del summeringar av det gångna året, och jag är nöjd både med både hundens och min egen insats. Det känns som 2012 kan blir ett bra hundaktiveringsår, mer tid för träningsmöjligheter.

Fyrverkerier.. hoppas verkligen att de förbjuds inom de närmaste åren. Om det bara var ett par timmar vid midnatt skulle det vara helt OK. Nova fungerar bra inomhus men har inte ro att uträtta några behov ute när det väl börjat smälla. Löste problemet med en nattrastning en bra bit efter tolvslaget.

I helgen fick hon en långt personspår med 3 pinnar. Jobbig terräng, klippor, bäckar och "träsk". Hon spårade grymt bra under hela sträckan, ett tapp som vi fick gå tillbaka, men alla pinnar in till slut :) Jag var inte helt nöjd med tappet, men däremot hennes uthållighet i en tuff terräng.

Lite lydnad har vi också hunnit med, hon känns otroligt taggad när hon väl får träna (inomhus & i värme).

Hennes vardagliga arbetssyssla att "varna" har fått ny energi när vi är hundvakt. Har man två kompisar i back-up ska inte ens en knappnål falla i trapphuset, därav det "lilla" antiskall halsbandet hon har på bilden. Det fyller sin funktion i det här läget, även om hon troligtvis förstår att det bara gäller när halsbandet är på.




Resultat med uppflyttningspoäng

Lydnadstävling
Lkl I       2009.08.23 - 1:a pris - poäng 164.5 - domare: Ragnar Moberg
Lkl II      2010.09.04 - 1:a pris - poäng 167.0 - domare: Fredrik Jelving
Lkl III     Inget 1:a pris, personbästa på 222.5 p

Viltspår
Anlagsklass - 2011.06.22 - Godkänt - domare: Stefan Andersson
Öppenklass - 2011.08.02 - 1:a pris - domare: Allan Pettersson

Bruks
Appellklass spår - 2011.09.25 - Uppflyttad 258.5 p - domar: Lars-Erik Johansson & Lena Jernström

Övrig
MH-test - 2009.08.29 - Lorentz Ogebjer