28 sept



Ett par notiser om vad som skiljer en "hund" mot en "hund med namnet Nova":

* grushög på hallmattan, jag gick noga igenom vad som eg låg på hallmattan innan jag kom till insikt, ah - hundar med päls fastnar det grus på

* jag kan byta rum i lägenheten och hunden ligger stilla på golvet, tom gå ÖVER hunden utan att den följer efter

* jag kan ta mina nycklar utan att hunden kommer rusande, ingen reaktion när jag rasslade med nycklarna

* radion kan slås på utan att hunden springer i spiraler och väntar på sin godisboll för att den är helt övertygad om att den ska bli lämnad ensam

* hunden ligger inte under dubbelsängen när jag fått på mig löparkläderna

* hunden skäller inte när jag nyser

* hunden står stilla vid dörren även fast den är glad att få gå ut

* jag håller i hundens koppel med mer än pekfingret

* jag tittar mer på hur jag ska undvika krocka med träden när vi spårar än om hunden hittar pinnarna

* får ont i knäna när jag säger "hopp" framför en liggande trädstam över stigen när hunden är kopplad


Tänk vad fort jag glömt, att ha hund kan vara väldigt, väldigt olika beroende på vilken ras :)



 



23 oktober



Veckan som gått har varit känslosam och jag skänker många tankar till en pinscherkille som inte längre finns kvar, och givetvis till de närmast sörjande som ska hantera saknaden. 

Ibland blir man påmind om att vara tacksam för det man har.


16 oktober

Årets inomhusträning blir kryp. Det är inte klart och inte heller bra, men träningen är startad! Man ska inte fundera på syftet med detta moment, för jag tror att få ser skillnad på håll om hon kryper eller går..







9 oktober

Det blir snabbt en lugnare träning utan tävlingar inplanderade. Platsliggningen har fått utökad störning när jag är synlig, inkallning med ställande/läggande har vi börjat om, vittringen behöver vi träna oss tillbaka (så att hon inte gör som i spåret, plockar alla vittringspinnar som kommer i hennes väg).

Uppletande har vi testat, suverän aktivering för en hund med spring i benen! Hon fick enklast möjliga inskolning och hon trodde först att det var ett spår där man fick springa "fritt", men rätt snart förstod hon att det var sakerna som skulle in.

Personspåret har hon fått gå ett kortare spår som jag själv inte lagt ut. Spårmotivationen är det inget fel på, hon behöver få hjälp att bromsa så hon fokuserar på spåra och inte bara springa. Annars blir det lätt slarv i vinklarna.

En skrivarinsats på tävling har jag även hunnit med, alltid nyttigt att se andra tävla och höra vad domaren drar ner betyg på. Viktigaste jag noterade för min egen del idag var grundpositionen, att det lätt blir "tjafs" redan innan momentet startat vilket gör hunden tveksam. Sen ska jag bara lyckas översätta det till min egen träning på något smart sätt :)


    image description   

Eftersom det börjar bli kallare ute hamstrar hon värme inne... typ.







2 oktober

Man ska sluta när man är på topp, eller varför inte köra vidare.. Idag gjorde vi ett icke godkänt viltspår. Prinsessan spårade säkert något, men inte blodet.

Njuter av appellkänslan ett tag till o funderar på träningsplaner istället :)