Bäddar för vinter..

                                                           
Imorse var det nästan frost ute, hösten gör snart entré. Det är väldigt fuktigt att träna kvällstid när planerna är blöta och fulla med mygg. Fotbollsplanen hemma är bra att träna på förutom ur tävlingssynpunkt, hon reagerar på gräset om jag tränar för mkt på grusplanen. Tyvärr envisas de små barnen att återkomma både höst och vår på nästan alla vardagskvällar med fotbollsträningar.

Nästa vecka börjar träningsgruppen hos Lotta Linusson och jag hoppas vi kan klara av att träna alla gångerna, men om 15 v till är det definitivt hysteriskt kallt för Nova utomhus. Kursen är en gång i veckan, varannan vecka. Tror att det kan vara bra att få lite tips på vägen, men framför allt motivation att hålla igång träningen under höstrusket.

Nova har blivit nedflyttad ifrån sängen på nätterna, vilket hon inte riktigt godkänt ännu. Oftast finner hon sig i det, intar sin hundkoja med fleece filt, men ska matte lära sig att vara konsekvent - och det är nog det svåraste..




Uppföljning lydnadsläger & SSPK-utställning

         



           
            

Idag har vi varit på Bro Håbo brukshundklubb med gruppen ifrån Tyresö's lydnadsläger. Vi fick en uppföljning på hur sommaren gått och tips om platsliggning, platssittning, fritt följ och inkallning med ställande. Roligt att se hur det gått för de andra och jag fick en hel del bra platsliggningsträning under dagen. Ställandet är sämre nu än i våras, och jag ska nu försöka hitta tillbaka och även byta ut handtecken till röst.

Igår var vi och kikade på SSPK's rasutställning. 34 dp fanns på plats och det var allt ifrån snygga "civiliserade" exemplar till pirayor i bur.. Lite synd att aveln inte går mer på mh-test än utställning. Vi tog tillfället i akt och tränade platsliggning även där. Mirre var på plats med Affe (pinscher) och vi fick en bra träning med både störning och hjälp.

Troligtvis blir det mindre tid till lydnadsträningen ett tag framöver när jag nu börjar läsa heltid parallellt med jobbet. Men har målsättning att åtminstone bibehålla momenten över vintern.

(Bilderna är tagna av Maja ifrån vårens lydnadsläger i Vårgårda)





Tävlat, bröt

                                                      

Idag tävlade vi i Botkyrka. Vi nollade platsen trots bra platsträningar de senaste 3 veckorna, hon satt direkt och lämnade sedan platsen mot mig. Trots det ville jag ändå köra lydnaden och se status på de andra momenten, men minuten innan vi gick in för ff hade hon hela bakbenet fullt med små myror.. Hon kämpade att fixa ff men dommaren bröt henne pga att hon var halt. Vid varje stopp kliade hon intensivt på tassen. Efter 5 min fotbad i vattenskålen var hältan borta :)

Min frustration över platsen övergick till en ny träningsplan. Istället för att ngn annan lägger ner henne om hon sätter sig upp ska jag framöver alltid gå tillbaka och börja om, i kombination med en ruskigt bra externbelöning som hon inte kan ta själv (kycklingstrupe i stängd låda). Externbelöningen ska vara först synlig 5-10 meter ifrån henne, sedan gömd, sedan med störning - det var min plan. För att få den måste hela momentet fungera, även om jag kortar ner tiden till en början. Testade med Anne redan efter tävlingen och det såg ut att fungera, hon vill verkligen ha belöningen.

Det var nyttigt att titta på de andra som tävlade, både i sin egen och andra klasser. Jag var otroligt nöjd över dagen, fastän att jag bröt. Att fundera och analysera varför och vad som kan göra henne motiverad/trygg är på ett sätt utmanande, och givetvis underlättar det med alla bra hundmänniskor som finns runt omkring mig. Jag ser ingen tidspress att klara det, bara målet!





Stadspromenad och spår

                                      

En jakt på effektiva hundmöten blev på Kungsholmen, Rålisparken. Fick ihop 6-7 hundmöten med varierande utfall. Hon börjar förstå samanhanget med citron & hund, så pass att hon tyckte vi skulle gå åt ett annat håll vi hundmöten. Det som är bra är att halsbandet bryter henne, vilket jag var rädd för att det inte skulle göra. Vi träffade även en +70 årig dam som hade en dvärgpinscher av samma krut, dvs i behov av ett antiskällhalsband :) Skönt att höra fler dp-ägare som vars omgivning tycker att en omplacering vore till sin rätt, men ack den som ger sig...

Sen ikväll mötte vi upp Christine o Petra för spår, kul när Nova verkar förstå vad spåret innebär (idag hennes kvällsmat). Nosen i backen så gott som hela tiden, mycket pga frolic i spåret.

Att lägga spår åt Christine var en ny variant, typ Gröna Lund för hundar. Spårpinnar med fiskelina till fiskerullar och slutmålet även det i lina och med riktigt kaninskinn. Det skulle Nova verkligen gillat, spårpinnar som har liv och en egen kanin till slutet! Jag och Petra gick skift för att dra i linorna som uppskattades av Dina!

En trött hund hade jag dock inte ikväll så det är nog dags att utöka längden på spåret!




Årstaviken runt

                                              

Efter en turistdag i Borghom tröttnade jag på utfall mot mötande hundar. Hundklubben fungerar bra, hunddagis sköter hon sig alltid, men med mig är det 85% risk för hysteriskt skällande och utfall. Givetvis är det svårast i kvarteret hemma, men även andra nära möten är jobbiga. Jag är för alla positiva metoder som finns, men nu inser jag efter 3,5 år att de inte fungerar...

Vi har haft halsbandet på utan att använda det i en vecka för att hon inte ska förstå att det kommer ifrån just halsbandet. Idag var det premiär med skarpt läge, jag försökte varna med ett "nej" innan och sedan en kort dusch. Hon var mycket fundersam vad som hände, vissa går hon förbi utan problem och då var det ett "bra" och godis. Gjorde hon utfall efter mitt "nej" var det dusch och inget mer om det. Nu ska jag ge det 2 månader och sedan utvärdera. Det är oavsett ingen permanet lösning, men hoppas på en hjälp i rätt riktning.

Det jag märker är en förbättring bara jag vet att jag har halsbandet på, troligtvis har jag en helt annan attityd vid hundmöten och det var många hon då gick förbi ändå. Tröttsamt att det alltid är mitt fel när hunden agerar "felaktigt", samtidigt nyttigt att inse.

Ett par dagar kvar på semestern, Dalarna är avklarat och Nova klarade sig helt ifrån fästingar med Expot denna gång. Sen ska det bli mer struktur på hundträning igen!