Mälarö bk - Ekerö

Tidig morgon med samling kl 08 på Mälarö bk. 9 ekipage startade och inget första pris utdelades.

Förutsättningarna var troligtvis så bra vi kan ha det, sol, vindstilla och en plan utan åskådare nära inpå. Det var lite fukt i gräset och denna gång fick Nova gå i högt gräs innan och bli blöt om magen. Efter förra tävlingen var jag inställd idag på att komma sist och att ha hunden hängades efter tävlingsledaren.

Hon låg på platsliggningen! Jag utgick ifrån att hon pendlat till sittande under tiden jag var utom synhåll, men hon hade legat hela tiden. Då blev jag riktigt nervös när jag skulle köra resten.

Tyvärr nollade vi rutan, och avsett hade poängen inte räckt till för ett första pris. Dagens tävlingsledare höll sig på behörigt avstånd och det gick mycket bättre. Vinsten idag är ändå uppnådd - 10 på platsen. Jag är otroligt nöjd med ett 3:e pris, men framför allt motiverad att fortsätta träna!



Spår kurs för Anne Dahlin

Igår var det över 20 grader varmt, sol och nästan vindstilla. Vi var 11 deltagare och gruppen delades in i 2, grund- resp fortsättning.

Första spåren var raka, ca 20 meter i terräng. Nova var extremt överladdad och ville inte sätta ner nosen för att spåra, hon hade full koll ändå på vart jag lagt burken med korv.. Med visst tålamod och envishet lyckades jag ändå få henne att i intervaller ta ner nosen och jobba sig framåt i spåret. Det blev inte bättre när hon väl förstod att det verkligen låg köttbullar i skogen, men efter 3-4 spår började jag kunna se en antydan till mer fokus.

Vi gick lite fort fram med anledning av att det var en endagskurs, provade även att lägga spår åt varandras hundar, lägga L-spår och att låta spåret gå under en person som stod kvar i spåret (så att hunden skulle hålla fokus på spåret och fortsätta trots att det kom hinder på vägen).

Det var en bra komma-igång-kurs för att verkligen börja med spåret. Nova gillade det, och det behövs verkligen laddas ur lite energi i det lilla huvudet.. Det var en del väntan i bilarna när vi körde en hund i taget under fm, så Nova passade på att ta sönder tygbur nr 4. Som tur var även den ihopfällbara metallburen med i bagaget, så jag fick ändå sista ordet denna gång.. även om jag få leta ny bur till bilen.


Humor och frimärkssamling

Tredje och hittills den sämsta tävlingen i 2:an. Troligtvis är det just nu jag ska plocka fram humorn med att träna pinscher, läste på en rasbeskrivning att den som vill tävla lydnad med sin pinscher inte gör det lätt för sig och behöver en hel del humor.

Platsliggningen var utan humor, hon låg ca 2.5 minut innan hon började pendla till sittade ett par gånger innan momentet var slut. Fick en nolla denna gång som tidigare gett 5, osäker på vad som är rätt men jag gillar en 5:a bätte. Hon vädrade och tog första bästa anledning till att resa sig, grilloset eller hästhagen - ingen aning. Sen är hon ju orolig på platsliggningen ändå, men ligger till 95% på träning utan störning numera.

Att hon sedan blev helt besatt av den kvinliga tävlingsledaren var den första anledning till humor, hon som är reserverad!? Fria följet var bättre än sist, enligt mig, men hon reagerar på när vi får gå nära hinder, koner osv. Läggadet gjorde hon inte alls idag och det blev vår andra nolla. Apporten hämtade hon, men gick snyggt och satte sig fot vid av... tävlingsledaren, fick en 5:a för det? Rutan var ut emot publiken med hundar/människor 10 meter bortom rutan, hon såg den inte ens, 3:e nollan.

Det positiva var 10:an på inkallning med ställandet som vi nollade sist! Jag gjorde ett dk men fick full pott, kändes lite felbedömt men jag gillade ändå just den poängen. Fjärren fick vi 9,5 på och där är jag är grymt nöjd.

Har ingen bra förklaring till dagens fjasko, störningen var för hög och det var en helt ny klubb. Nu är jag mer inne på att börja samla på frimärken, till sin höjd med hundmotiv. Tur att jag anmält mig på ett gäng tävlingar till så att jag inte har ngt val.

Imorgon är det även spår kurs hela dagen, hoppas på mer hjärnkapacitet hos både förare och hund tills dess.




Tävling LKII


         

Idag genomförde vi vår andra tävling i LKII. Vädret var skapligt, riktigt varmt när vi kom till start men solen försvann och därmed den lilla värme som fanns. Vi blev lottade som nr 2 och hann köra innan regnet kom.

Platsliggningen satt hon sig upp ett par gånger, men återgick till liggande. Vårt svåraste moment just nu, hur enkelt det nu låter att bara ligga. Fortsätter träna flera ggr/dag.

Inkallning med ställande nollade vi igen. Nästa gång ska jag gardera mig med dk vid första försöket. Det är riktigt snyggt vid träning, men hon verkar för överladdad på tävling.

För övrigt fick vi 8:or, apportering 8.5 när hon kom på en ny variant att sätta sig bakom mig med apporten?! Totalt fick vi 133 p och ett tredje pris. 

Missnöjd med 0:an, men jättenöjd med resterande. Poängen kändes lite "snälla", men målet till nästa tävling är ett andra pris, dvs över 140 p.

Alla tävlingsbetyg finns under en ny kategori i bloggen.

Brukshundsläger i Tånga Hed

                                                 

I helgen har vi varit på vårt första läger, Tyresö bk's läger i Tånga Hed. Packade bilen i torsdags och bilade ner de 42 milen till Vårgårda/Tånga Hed. Vi bodde på en fd. militäranläggning som var omgjord till hundvänligt vandrarhem. Vädret var lite emot oss, kallt, regnskurar och blåst men det gick ändå rätt bra med intervall-vila för hunden i bilen. Insåg även under helgen att vi bodde intill den lokala skjutbanan, så det blev skott träning på en gång. Vi hade valt lydnadslydnaden, och vår grupp var kvar på anläggningen och tränade på dagarna.

Nova vaktade och skällde/morrade på allt första dygnet, därefter var hon avtrubbad av alla hundar och ljud - och varvade ner.

Platsliggning - vi provade lite olika saker, men slutade med en stängd godis burk 2 dm framför henne vid platsliggning. Tror att hon kan lära sig att fokusera på den istället för på vart jag tar vägen. Nu ska jag träna det en månad och sedan utvärdera. Idag hade det regnat och var blött i gräset så hon fick utöver burken dispens med filt... då ligger hon utan problem. Troligtvis tyckte hon matte var trög när jag inte tog fram filt förrän dag 3..

Introduktion på vittringspinne - hämta pinne i högre gräs, hämta gömd pinne i högre gräs, hämta pinne bland många andra vittringsfria pinnar. Bygga upp det i tre steg, att hon lär sig att använda nosen för att hitta pinnen. När det är befäst testa bland många (4-5 st) vittringsfria pinnar.

Rutan - för att befästa rutan ska vi gå tillbaka i träningen och börja med liten ruta (40*40 cm). Lägga in hennes stängda godis burk och skicka ifrån rätt avstånd. Utöka storleken på rutan.

Metallen - jobba långsiktigt och inte får många gånger per tillfälle. Inte heller tejpa metallen när hon inte märkbart tar den mkt bättre än med tejp. Klicka in henne korta, korta greppningar och sänka den nedåt, att hon till slut plockar upp den ifrån golvet själv.

Det var nyttigt att lyssna på de andras frågor om inlärning och jag fick många bra tips och nya tankesätt. Något jag är dålig på är att backa tillbaka till inlärningsfasen när jag anser att "hon ska kunna".









Träningstävling - film

I söndags trotsade vi blåsten (!) och deltog på träningstävling i Vallentuna. Det var proffsigt arrangerat och mycket tävlingslikt. Tyvärr ligger inte damen alls på platsliggningen, så det är årets nya evighetsträning denna sommar. Momenten efter platsliggningen filmades, se bifogad länk.. 

http://www.youtube.com/watch?v=FtxxzXIKwUU


En stor dos humor behövs till lydnadsträning med pinscher, men än så länge är det fortfarande roligt (oftast). Hoppas mycket på helgens läger i Göteborg, en hel helg med hundträning - kan det bli bättre?