31 juli

   

Tävla är ungefär som löpträning, skönast efteråt. Idag var det flatteklubbens lydnadstävling i Österåker, strålande sol när väl tävlingen började. Poängmässigt fick vi sämre än sist och ett noll-pris, men det momentet vi nollade förra gången, sittande i grupp, blev en nia idag. Två andra nollor tog vi istället, sättandet och apporteringen, så nu får vi träna mera på dem under störning. Apporterna ville hon idag ge tävlingsledaren, allt från trä-metall-vittring, lite "kul" med tanke på att hon brukar vara reserverad mot nya människor!?! Klassvinst blev det iaf och medalj :)

Efter en vecka med helt omotiverad träningshund är jag väldigt nöjd med vår insats idag. Hon hade viljan tillbaka! Jag misstänker att jag aktiverat henne för mycket med lydnad, viltspår och löpning den senaste månaden - att dessutom vaktat en stuga i Småland tog mer på hennes krafter än vad jag räknat med. Sedan i onsdags har hon vilat och fått mindre mängd mat, inga leksaker och ingen aktivering. Svårast för min egen del, att låta hunden bara "vara".


   

   

   

   

Tack Anne för bilder!! :)

26 juli

   

Idag stod det träningsspår i öppen klass på viltspår. Tävlingsmässigt långt spår, lite hjälp i "kurvorna" av vår spårlärare Lennart och med skott i slutet av spåret. Just skottet är ju vårt problem eftersom hon är rätt skottberörd sedan innan. Hon kom av sig, svansen åkte ner, men fortsatte sedan att spåra sista biten! Vi ska träna något spår till innan vi testar att tävla på riktigt. Liggtiden på spåret kan behöva utökas innan vi är tävlingsbara.

Därefter blev det lydnadspass på klubben utan större framgång. Hon gjorde inte många rätt och jag blev mest irriterad. Jag börjar tappa min egen motivation, träna inför tävling är kul -  men när det börjar dra ihop sig mot att börja tävla igen försvinner den spontana träningsgäldjen. Nu är det jag som behöver träna, på att tävla.. Häftigt ändå att hunden känner av så väl förarens sinnestämning, har jag fel inställning börjar hon slarva.




22 Juli

   

En molnig dag på Tylösands strand, stora ytor och sand som sprutar under tassarna..

   

Sol är inget måste för bad, bara en flytväst och boll..

   

   

   

   

9 Juli

   

En vecka kvar till tre veckors semester! Lata dagar, bad och träning är målsättningen. Att göra så lite som möjligt är ibland mitt mål, även om jag sällan lyckas.

Oavsett tävlingsresultat har jag äntligen fått upp ett samspel med Nova, efter drygt 4 år. Hon samarbetar och lyssnar - oftast - och både träning och vardag betydligt roligare. Idag ställde hon en katt på 2 meters håll, och hon valde att lyssna och gå där ifrån(!) Kanske beroende på att även katten valde att stå kvar. Hundmöten hemma i området är fortfarande inte bra, men hon fixar hunddagis och andra hundmiljöer och jag undviker helt enkelt trånga möten om jag kan. Hon gillar inte nya hundar och hon vill inte hälsa/leka. 

Ingen av mina tidigare hundar, boxer eller schnauzer, har tvingat mig att aktivera mig i området hund så mycket som denna dvärg har fått mig att göra. Nu börjar jag äntligen få utdelning för all nedlag tid, och hemska tanke -  hur skulle hon ha varit OM jag inte gjort det. Men, att vara mer envis än en pinscher har visat sig vara nära gränsen att ge upp många gånger om.

Även försäkringsbolaget anser att hon stigit i värde. Tydligen kan man värdera upp livförsäkringen om man tränar hunden aktivt och kan påvisa resultat, även godkänt anlagsprov i viltspår gav en höjning. Förhoppningsvis får jag ingen användning för livförsäkringen men ska jag ändå ha den kan den lika gärna vara så hög som möjligt.

Summering, när det känns som mest uppgivet på hundträningsfronten är det bara att bita ihop, hitta ny plan och fortsätta träna med rimliga ambitioner!

2 juli

   

Ännu en varm dag i Haninge, snarare Årsta slott och Rhodesian Ridgebacks lydnadstävling. Vi gjorde premiärstart i lydnadsklass III och tog hem klassvinsten med ett tredje pris, vilket inte var så svårt när den andra hunden i samma klass bröt.

Sittande i grupp: 0
Lägger sig. Ibland händer det ju även på träning, men lite synd

Platsliggande: 9
Ligger innan kommando, att jag sedan inte fick upp henne förrän framåt 3:e kommenderingen verkar jag inte fått nedrag för. Sak samma, hon LÅG hela tiden!! Jippe :)

Fritt följ vid sidan: 6,5
Något ojämt, sent sitt och dk.

Sättande: 8,5
Något långsamt.

Ink med ställ och lägg: 7
Något sent stå/ligg.

Sändande med lägg & inkallning (rutan): 7
Många kommandon, MEN hon gjorde den :)

Apportering och hopp över hinder: 5
Tvekar något, släpper. Hon tappar den 1,5 dm framför mig och tycker väl att "dit når du väl själv?" Men hon tar upp den efter lite tjat..

Apportering metall: 6,5
Tvekar, långsamt in, snett sättande. Jag är glad att hon TAR den!

Vittringsprov och apport: 6
Tugg, tvekar något. Bytte pinne men hittar rätt och kommer in, tuggar ...

Fjärrdirigering: 5
Många kommandon, sitter ej. Här börjar det ta stopp i värmen, sitta blev jobbigt, stå var tydligen enklare.

Total poäng: 197,5

Tävlingen var mest en träning för min del, jag är ändå relativt ny i lydnadstävlingsvärlden, och det kändes bra. Jag får lite mer koll på vilka rutiner som fungerar. Troligtvis ska man inte vara nöjd med ett tredje pris, men jag är det ändå. Hon kämpade i värmen och höll hyfsat ihop igenom hela programmet! 

Fina priser var det också, 15 kg hundmat, Iitala skål, presentkort på mera hundmat, grisöra, prov på energi tillskott. Rosett kändes lite överarbetat, men visst - allt klär en skönhet ;)