Vår!!


              
               

Sista söndagen i mars, omställning till sommartid och slut på ridhusträningen. Denna vecka har snön försvunnit till stor del i Stockholm, Nova var överlycklig idag att pinnarna i skogen återuppstått!

Förhoppningsvis kommer snart värmen så vi kan träna ute, tills dess blir det garaget på jobbet eller mässans p-hus. Min egen energi behöver laddas om så det blir troligtvis sporadisk träning under april. Det är mycket som har missköts utöver hunden sedan i höstas när jag började studera, så listan att ta ikapp har hunnit bli lång. Ska bara sluta vara trött och ta tag i livet igen.

Den svullna tassen har gått tillbaka efter 5 dgr med antibiotika, men fortsätter 10-dagars perioden ut. Däremot slutade jag med kortisonen efter dag 3 på eget initiativ. Tydligen har de som haft tassfurunkulos inte fått annat än antibiotika och tass-tvätt, så jag antar att det räcker även för oss. Hoppas innerligt att den inte kommer tillbaka efter avslutad antibiotika kur.








Åt rätt håll



                                                       


Spritomslag kräver tratt, hon börjar tröttna på fotvården nu.. Första gången jag testar en uppblåsbar tratt, smidig och lätt. Men svårt att sova med den antar jag..



Sjukhusbloggen fortsätter


               

Återbesök idag med tassen. Så fort kortisonet minskades fylldes blåsan upp igen med vätska. Samma vetrinär som tidigare och jag är inte helt övertygad om att hon gillade min inblandning i vilken behandling som skulle göras.

Jag var inställd på sköldkörtelstest, men det skulle tydligen bli missvisande när hon gått på kortison. Vetrinären var inne på att det kunde vara något som kommit in i tassen, grus/glas, när hon för övrigt är fin i pälsen. Det blev då en röntgen, och INGET hittades i tassen. Trist, det hade varit en enkel lösning. Hon var ändå inne på att skära upp och öppna den, om det kunde vara något mini-litet som kommit in och inte syntes på röntgen. Men eftersom såret skulle bli rätt stort när svullnaden är så pass stor blev det tillbaka till mera kortison och operationstid om 1,5 vecka.

För mig lät det lite konstigt att köra mer kortison som inte hjälpte bara för att få ner svullnaden, så jag ville även få in antibiotika. Om det kan vara ett slick-sår som blivit infekterat kändes det dumt att skära upp tassen om det kan gå över med antibiotika.. så det fick jag efter nytt övervägande av vetrinären. Min plan är då att köra antibiotika samtidigt som kortisonen, minska kortisonen mot slutet av antibiotikan, återkommer då inte svullnaden får de heller inte operera tassen.

Blev rekommenderad av en dagismamma att Hundens hus har en homoepat där någon dag i månaden. Dagismamman var lyrisk om vilket resultat han gett hennes allergiska hund, så om det här kvarstår blir det att leta på honom. Även om jag rent logiskt inte förstår vad de gör, struntar jag i vilket - bara det blir bättre. Kortison vill vi inte behöva använda löpande :( 


Boosta immunförsvaret

                                  
                                                 



Det eviga kompromissandet, socka på eller socka av & tratt på. Efter lite förhandlingar vinner strumpa trots allt och det finns vissa fördelar med att hunden är van att ha täcken och annat konstigt på sig ibland. Det tog ett tag för mig att inse att den sitter kvar betydligt bättre med ett varv bandagetejp på vristen. Om bandaget satt utanpå sockan fick jag dra upp det ur halsen på hunden och det blev lite mer "projekt" av det hela.

Svullnaden har gått ner till 80 % och även det såriga röda utseendet. Att gå ute fungerar rent tekniskt, men de äckliga blöta ute tog inte kortisonen bort..?

Har sneglat lite på färskfoder innan, men nu fick jag en anledning att ta tag i projektet. Hennes vanliga Robur blandas nu med Vom og Hundemat nr 33. Antagligen har hon av någon anledning nedsatt immunförsvar och vi fick just ett boosting paket ifrån Christine, det tackar vi för! Nyponpulver, omega3-olja och kosttillskott som stärker immunförsvaret.

Har återfått ett visst hopp när det bevisligen finns engångsföreteelser med tassfurunkulos, så nu boostar vi bort den :)



Frisk hund slår allt..

                               

Tydligen hade jag glömt att frisk hund slår ALLT (även fredagar) vid mitt förra inlägg. Det var länge sedan jag hade trasig hund och fick ett uppvaknande igår. Nova slickade sig extremt på tassen och vid närmare granskning var ena tån väldigt svullen och röd. Hon har undvikt att gå på grusade cykelbanor ett par dagar och är tydligen ett tecken på furunkulos.

Min lediga studiedag blev visserligen eftersökning av fakta, men mer inom tassfurunkulos än lagboken. Fick en tid på förmiddagen hos Nacka Djurklinik och hade innan 08.00 diagnostierat min hund näst intill döden med hjälp av internet och den kommande träningsäsongen flög iväg tillsammans med tävlingsplaner.

Vi fick återigen beröm av vetrinären, att hon inte följer rasstandarden och bits (tråkig attityd, men har troligtvis en viss sanning). Ett par leversnittar och hon fick känna, klämma och titta på tassarna. Eftersom jag nu läst på före besöket ville jag ha en skrapning för demodex test, vilket som tur är uteslöt det trista alternativet till orsak. Hoppas att bara två skrapningar som gjordes är tillräckligt för att säkerställa svaret. För att behålla hennes bra attityd till vetrinärer sövdes hon för denna mer hårdhänta behandling.

Kortison och tassbad (grönsåpa) i en vecka, så ska vi kunna se att svullnaden går ner. Men faktum kvarstår, furunkulos är ofta ett symptom av något annat - bara frågan om vad. Kan vara allergi, liten möjlighet finns att det är en hårsäck som "exploderat" och skapat samma reaktion som om en sticka kommit in, men jag är skeptisk.

Om hunden tycker synd om sig själv? Tja, lite. Om matte har dåligt samvete? Mmmm, desto mera...


                                         


Söndagskvällar, nästan lika bra som fredagkvällar







Det är omöjligt att slå en fredagkväll, vilket oftast är en helt slutkörd matte nedslagen i soffan. Alternativt djupt nedsjuken i högar av böcker och förbränner de sista krafterna. Oavsett så är hela helgen är framför en, oslagbart! Däremot har en söndagskvällen en annan tjusning med lite mindre utslagen matte och en TRÄNAD hund.

Jo, ibland uppskattar jag att ha en TRÖTTT hund framför att ha en studsande tyrann som hämtar leksak efter leksak och väntar på belöning?... aktivitet?... nu då?

Jag skulle vilja samla den engergin, hitta nivåreglaget och spara den till våren. Troligtvis behövs inget sparande tyvärr, det verkar vara ett konstant läge :)