2012-09-29

Höst, fuktigt väder och kyliga promenader. Lydnadstävlingarna känns väldigt avlägsna när jag står fullt påklädd i hallen och försöker med alla kommandon jag har att få hunden till dörren utan framgång. Visar godis i fickan och försöker låta betydligt roligare än jag känner mig när humöret börjar sina. Kastar godis halvvägs mellan oss för att lura henne närmare, men nej tack. Den har hon gått på förut. Jag går ut i trapphuset och stänger dörren, går in igen för att vilja se min hund "förstörd" att hon inte fick följa med. Möts istället av en blick som utvisar en svag förhoppning att jag varit ute klart för idag?
 
Även denna gång fick jag ligga på magen på golvet vid dubbelsängen för att dra ut den morrande hunden.
 
Det är fasionerade vad motivationen är viktig för hunden. Det spelar ingen roll om hon kan det jag säger åt henne att göra om hon inte vill göra det. 

2012-09-23

    
 
Onsdagsträningen har nu flyttat inomhus. En hund tränar i taget och Nova håller koll..
 
    
 
tills hon får något över huvudet. Vi får höra att vi har diva-later, och det kan nog stämma. En lugn hund ger en lugn matte, och då får hon gärna låna min träningsväst.
 
I helgen var vi hundvakt och de skulle vara hemma ensamma 6 timmar. Simpelt kan tyckas, men Nova har en tendens att vilja dra igång vaktandet när hon har "back-up" hemma. Det var ett tag sedan jag sist kollade av utbudet på antiskall-halsband och till min lycka hittade jag ett liten smidig variant för hundar från 2,7 kg. Tidigare tycker jag inte de fungerat på Nova eftersom de inte passat hennes hals, men nu hade Petsafe lyckats. Hundarna delades med kompostgaller och Nova fick sin godisrutin för att klara av själva lämnandet. 
 
Under kvällen ringde de en gång (ja, min trådlösa hemtelefon ringer upp min mobil vid ljud) men när jag lyssnade av mobilsvar var det endast radion jag hörde - hon hade tystnat innan telefonen hann koppla. 1-0 till mig denna gång.
 
Jag är inte för användandet av antiskall som första lösningsalternativ, men jag har provat det mesta och i det här fallet fungerar det, för närvarande. Jag har även testat en ultraljudsvariant som inte satt på Nova, men den skrämde henne mer och gav nästan motsatt effekt.
 
 
 
 

2012-09-15

 
Är man liten måste man vara snäll, eller skaffa sig stora kompisar. 
 
 
 

2012-09-10

Spanar in en ödslig strand
 
 
Känner på vattnet lite och ser något lockande.. behöver bara komma lite närmare.
 
 
Den där skulle man ju kunna ta...?
 
 
Hunden som inte badar frivilligt utan flytäst promenerar ut och simmar i september, det är det som kallas motivation.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-09-09

 
Årets sista utomhustävling i lydnad, Haninge BK, 215.5 poäng.
 
Tänk att det ofta kliar i örat just på sitt i grupp under tävling, en nolla denna gång. Platsliggningen blev snabbt ett sättande och gav en femma. För övrigt var det en hel del dubbelkommandon men ingen mer nolla. Av fem startande hundar placerade vi oss som nummer tre.
 
Dagens tävling gick poängmässigt ganska dåligt, men jag tror ändå Nova tycker det är rätt kul. Lite clown, lite busig och lite snygga saker. På helheltintrycket står "glad och trevlig hund".
 
Under träning och platsliggning hade Nova ett krampanfall för någon vecka sedan. Troligtvis berodde det på stress och matintag i kombination. Oavsett anledning så blev den redan innan jobbiga platsliggningen än mer obehaglig. Att hon på så kort tid kommit tillbaka till att idag stanna kvar på platsen trodde jag inte skulle vara möjligt.