Motiverad träningshund

Träningen har varit minimal under vintern och det verkar nästa göra att Nova fokuserar ändå bättre när hon väl får göra något! Idag gick träningstimmen i ridhuset fort och jag var nöjd med de momenten vi körde. Platsliggningen verkar ha gett resultat när jag backat tillbaka och stått framme under vintern, kombinerat med externbelöning. Sittandet går oftast bra, idag lade hon sig ner (!) och det tolkar jag som positivt för platsliggningen :)

Fjärren är det vi tränat mest på inne, nu ser även det ut att börja ge resultat på lite längre avstånd. Längt kvar men en bra början!

Investerade en ny aktiveringsleksak i veckan för att få lite lugn och ro, men det blev ett herrans liv längs väggrna med den här..





Med minimala promenader senaste veckan fick vi äntligen tepmeraturer runt nollan i fredags! Yes, löpning med hund 8 km! En slags intervall träning när Nova ökar tempot inför varje korsning där vi kan gina hemåt.. och när vi väl vänt hemåt ökar hon hela vägen hem.




 



Kallt



                         

Skor är inte lösningen på kylan, däremot små "jogging-promenad-rundor" runt kvarteret och upptining ovanför elementet. Fönsterplats ger möjlighet att ha koll på gatan utan att utsätta sig själv för kylan.

Vi har påbörjat en ny variant på skvallerträning, när hon morrar/muttrar på ljud ifrån trappuppgången får hon hysteriskt med beröm eller klicker + godis. Man kan inte göra fel, bara lära sig olika saker(?). Än så länge bryter hon förvånat vaktandet och letar godis. Utfallet kan gå åt vilket håll som helst, antar jag.




Forskning

                                                                       
 
                             


De senaste månaderna har jag själv agerat amatör-forskare med uppsats inom företagsekonomi. Goodwill, extremt spännande... för en grå ekonom. Igår insåg jag att jag valt helt fel inriktning på studierna! Jag var på ett seminarie arrangerat av Eva Bodfäldt där föredragshållarna forskade inom varg och hund på Grimsö forskningssation. De jobbade bland annat med hundar som kan markera vilken sorts rovdjur som viltspåret kommer ifrån, varg/björn/lodjur. Hundarna var tränade att bara ta spår som var högst 24 timmar och säkerställer att de varit rovdjur på platsen. 

De pratade "vetenskap" inom hundträning, dvs. att det inte finns någon större vetenskaplig forskning om just hundar. Vilket är lite konstigt när det finns många männsikor som lägger all sin fritid åt att träna hund. Den vetenskap som finns är mycket om vargar vilken de inte ansåg ha någon större koppling(!).

En ifrågasättande tanke fick jag när de poängterade skillnaden mellan att "hindra" hunden fysiskt att inte göra ngt (gå över en tröskel) till att "lära" hunden att inte vilja göra det. Även att hundens utdelning för ett felaktigt beteende kan vara så enormt stort att det är "värt" att ta det obehag en korrigering kan utgöra, vilket jag snabbt översatte till den varnande dp som vaktar i princip hela Älvsjö mot nya ljud.

I alla fall låter det som mitt yrke, legalt ha 4-5 hundar själv, spåra varg, märka dem med gps, se deras rörelsemönster och följa hur de rör sig och varför de söker sig till olika samhällen och människor. Så, nära en ekonomi examen, men det är väl bara att börja om ;) 



Utvisad

  

                            




Det bästa läget vid matlagning (under skärbrädan) är numera förbjuden mark. Osportsligt enligt den fyrbenta kompostkvarnen, men praktiskt eftersom hon äter bokstavligen allt som trillar ner.

Snö, det kom det i fredag.. säkert 40 cm under natten. Men en mankhöjd på 29 var paniken ett faktum för pinnen. Inte ens högklackade skor hade botat det problemet. Men det är vinter igen, rent och snyggt!

Ridhustränat idag och jag börjar kunna tag mig ur bubblan av studiepaniken vissa stunder. Med lite mindre krav och tidspress blir hundträningen betydligt roligare igen! Nova tog metallen en lång sträcka, hämtade fel vittringspinne i ren spring-glädje och tog rutan med varierade kvalité. Resultatmässigt rätt dålig träning, men det var roligt igen - och det är huvudsaken!




Söndagsfix

                        




Söndagar har sina rutiner..

Löpträning: funderade om jag hade lust, "nej", funderade lite till och klev upp och direkt i löparkläderna 07.30. Åtta km i en mild och solig vinterdag, oslagbart (efteråt).

Ridhusträning: idag lessnade matte innan hunden och ägnade sig åt foto och film. På så vis får vi inga första pris, men vi tränar lite lugnt för närvarande. Bulten (bullmastiff) gästspelade på träningen och gav mycket motivation. Killen tränar för eliten och skiljer sig så markant i sitt rörelsmönster mot Nova vilket är både häftigt och kul att titta på.

Omvårdnad: smörja tassarna, borsta tänderna och klippa korna.. vad går upp emot en hund som INTE hörs på parketten? För att inte tala om bra andedräkt, men det finns väl en anledning varför husse är ett trevligare alternativ än matte i soffan.

                                                       

Uppdatera bloggen: tja, inga större nyheter på träningsfronten. Vi väntar på vår, värme och en matte som inte kör dubbelliv med studier och jobb. Bevisligen kommer den närmare för var dag!







Vardagsrumsträning, metallen



Inomhus hund väntar på sommarsäsongen