Föreläsning med Kenth Svartberg

Kenth hade igår en föreläsning om långsiktig belöningsträning hos Rikstens Hundsportcenter, Tullinge. Det var intressant och jag fick en hel del insikter om skilnaden mellan träning och tävling.

Belöningstillfällen måste varieras, att hunden inte vet "när" belöning kommer, för att få en hund som håller på tävling. Det gör jag inte idag, vet inte vem av oss som är i mest behov av återkommande rutiner - Nova eller jag.. Att sedan höja hundens arbete för samma belöning är också viktigt, länka ihop moment - lite samma tänk som Anne Dahlins kurs.

Desto mer fakta jag får desto svårare känns uppgiften, men samtidigt otroligt roligt! Nu väntar vi bara på en tidig vår, så träningen kan bli oftare även i praktiken.


Teorikurs "träna för tävling"

Idag har vi varit på kurs, eller snarare jag - för Nova's insats indag var rätt minimal. En ren teoridag med allt ifrån att dela upp momenten till länkträning och handlingplaner. Måste erkänna att det kändes lite övermäktigt när jag väl förstod poängen, själv trodde jag lite bra moment ihop med en bra Nova-dag kunde ta oss till LPII. Nu inser jag att det krävs betydligt mer än så.

Det som blir min fokusering nu är att få bort synliga belöningar, ta fram en träningsplan på momentnivå, börja med länkträning med slutbelöning och utöka störningar under tiden.

Igår tränade jag en timme på centralstationen, bara enkla fotförflyttningar, lägganden vid sidan. Hon gick bättre än vad jag förväntat, otroligt nyttigt att tillbringa en timme på centralen med klicker! Eftersom hon är väldigt störningskänslig vid platsliggning var det mitt mål att få ner henne och ligga, även om det bara var vid min sida. Vi tränade även på att förflytta oss utan att gå "fot" bland röran mitt i centralen.  Även linförigheten körde vi med förvånadsvärt bra kontakt trots störning. När jag väl tittade upp stod en lite "ring" med glada sj-resenärer och tittade med ett leende. Tur att vi kan underhålla några iaf.. :)

      
      


Nytt hopp!

Jag hade laddat inför söndagsträningen i ridhus, diskuterat olika förslag på hur jag skulle hantera Nova's utsvävningar till andra hundar. Uteslöt långlina, eftersom jag tror att hon vet mycket väl när hon har den på och inte. Det blev återupplivning av hundpåse med mjukt innehåll med lite tyngd. Innan vi ens kom in i ridhuset fick jag användning av den när hon extremt vaktar sin träningskorg med leksaker. En snabb dask i baken med påsen, och hon satt mellan mina fötter och sökte mitt stöd.

Väl inne på träning försökte jag verkligen provocera henne med de andras hjälp, men hon stack INTE. Tror inte det är "över", men fick däremot tillbaka hoppet. Nu är planen att mota bort  henne ifrån mig med hjälp av påsen när hon väl sticker, sedan vända om och ropa in henne när hon uppfattar det som obehag och vara glad igen.

& ja, det är kast mellan hopp och förtvivlan att träna en dvärgpinser...