27 aug

   

Idag har vi dokumenterat vidare på underlaget till vinterns träningsplan, dvs. vi har tävlat i lydnad. Förutsättningarna för platsliggning var optimala, kortklippt gräs, kort transport och gömma sig bakom tält. Sittande i grupp nollade vi när hon gjorde otroligt snygg platsliggning efter 40 sek, huvudet i backen. När väl platsliggningen kom gjorde hon NÄSTAN även den... hon gick upp 15 sek innan vi kom fram. Lite tungt att börja med två nollor, men vi körde även resten.

Att hålla ihop henne fram till och med rutan är svårast, hon tycker fritt följ, sittande under gång, inkallning med stå/ligg är extremt uttråkande. Koncentrationen brister och jag har lätt att tappa henne. Inkallningen tycker hon inte i sig är tråkig, bara att ödsla tid på att stanna/lägga sig när det är roligare att springa FORT!

Andra halvan, rutan, apporteringarna, vittringen och fjärren är mindre problem att motivera henne.

Vi fick ihop 212,5 poäng idag, med tanke på 40 poängs bortfall i gruppmomenten känns det inte allt för långt borta. Även om platsen är ett problem just nu jobbar jag hellre med den bara hon "vill" på de övriga momenten.

På vägen hem stannade vi till vid Kista och tränade lite, testade på skoj agillitysäcken som hon vägrade på agillitykursen - det kanske finns en möjlig aktiveringstyp även där ;)


   





14 aug

   
    (Bildtext: "Du skulle bara våga ta ifrån mig klöven!")


En heldag på Västerås BK med dubbla tävlingar i lydnadsklass III, summering: bättrat på vår high score ngt poängmässigt, men har även insett att problemet med platsliggning kommit tillbaka.

Fm-tävlingen började bra med 9,5 i sittande i grupp, sen lämnade hon platsen och nollade den. Det var extremt lång transport men hon lämnade direkt när jag gick bakom tältet. Trist när det faktiskt fungerat hyfsat ngr gångar. Sen fortsatte nollorna på sättande under gång och rutan (tjuvar redan när jag är närmast rutan). Däremot gjorde hon snygga tior på vittring och fjärren!

Em-tävling började även den bra, en tia. Sen återupprepas nollan på platsen (där tar mitt tålamod slut rätt omgående, men sätter henne i buren utan vidare föreläsning). Däremot låg hon halva tiden, innan hon tyckte det räckte. Sen kammar hon till sig och gör ett sättande med en nia, rutan med en åtta och ingen mer nolla. Totalsummeringen slutar vi på 222,5 och så nära ett andra pris man kan komma utan att få ett. Trots allt bästa poängen hittills!

Det var lång transport på både sittande i grupp och platsliggningen, otroligt långt ff, långa pauser innan momentet kommenderades slut, tre steg i stegförflyttningarna - alltid lär jag mig något nytt att träna på. Däremot höll hon att tävla två gånger på en dag, även fast vi kört ett jobbigt spår dagen innan! Två åttor på metallen är grymt bra, hon tar den alltid mot ena kanten så hon får in den i ögat - sliter med den äckliga saken för att få in den till matte. Ett plus i kanten för denna uppoffring :)

Oavett hur det går får jag alltid någon kommentar att det är kul att se en dvärg tävla, så vi får stå för underhållningen. Vi behöver träna in momenten bättre och försöka hitta en ny långsiktig plan på platsen till nästa säsong :)







13 aug

   

Anmäla till viltspårsprov är inte det enklaste, man ska själv hitta en dommare och boka tid via en rasklubb. Jag hade nästan börjat gett upp men fick sedan en tid bara på ett par dagar.

Idag körde vi prov i öppen klass:

Start o Sträcka 1: tar snabbt an spåret, klarar utan tvekan
Vinkel 1: klarar utan tvekan
Sträcka 2: mindre tappt, ett bloduppehåll
Vinkel 2: klarar utan tvekan, bloduppehåll
Sträcka 3: klarar utan tvekan
Vinkel3: klarar med ringning
Sträcka 4: mindre tappt
Vinkel 4: klarar med ringning
Sträcka 5: mindre tappt
Spårslut: klarar med ringning

Poäng spårförmåga: 4 (4x5=20)
Poäng arbetstempo: 6 (6x2=12)

Tid: 27 min (max 45 min)
Godkänd skottprövning (!)

Allmänt omdöme: "Hunden spårade mkt bra. Speciellt när det var bloduppehåll. Men hunden blev nog trött på slutet. Därav flera mindre tappt och en stor ringning på vinkel 4".

Själv tyckte jag vi gick i cirklar utan ngn struktur, varken vinklar eller sträckor var specielt tydligt för mig när vi gick. Bästa signalen hon ger på att hon hittat spåret är att svansen går som en propeller :)

Hon var väldigt trött på slutet, även fast vädret var mycket snällare denna gång än vid anlagsprovet. Hon spårade till sig sitt 1:a pris i öppen klass och har även idag en stolt matte! Målet är nu givetvis att lyckas få två 1:a pris till för att erhålla titteln viltspårschampion.



6 aug

   

Vill man ha en karriär inom lydnadstävlingar ska man inte skaffa en dvärgpinscher. Om man däremot har en kan det vara intressant att tävla den, på köpet testar man hur stort tålamod man själv besitter. 

Idag har jag testat tålamodet på Belgiska vallhundsklubbens rasmästerskap. Fyra hundar till start i lydnadsklass III och vi placerade oss på andra plats med 220 poäng. Nollan denna gång hamnade på platsen, däremot fick vi vår första 10:a (sittande i grupp). Två nior, sättande under gång och vittring. Låg totalpoäng, men högst av våra hittills - själv är jag fånigt nöjd.

Ett förstapris skymtar i horisonten, men vi tränar oss envist vidare ditåt :)