Ridhusträningen över för säsongen

Idag hade vi sista bokade söndagsträningen i ridhus. Förhoppningsvis ska gräsplanerna snart vara torra och då blir det träning ute på klubben igen.

Novas platsliggning är fortfarande väldigt instabil i ridhuset, oavsett om det är vart eller kallt. Jag hoppas att det är själva underlaget hon inte gillar och att det ska gå bättre ute (vid 30 graders värme, sol, ingen blåst, och mjukgräsmatta..). Men det kan i värsta fall vara hundarna som blir störningen, då har vi lite större problem.
 
Kursen på norra sidan av stan visade sig vara en hel del fokus på momenten i LKI så den valde jag att trots allt inte gå. Det blir istället Tyresö's öppna träningskvällar som vi får åka på under våren. Vi ska även med på deras läger i början av maj och hoppas få en bra start för lydnads säsongen eller bara en riktigt trevlig helg med massa hundaktiviteter!






Vatten värre än kyla?

Vintern är på väg bort, men nu allt detta vatten. I helgen var jag en snabb sväng till brukshundklubben för att konstatera flytväst för Novas del. Vatten i sjöar över hela planerna.

Ridhusträningen gick bättre denna vecka med kommendering. Hon fixade att stå kvar på inkallning med ställande, dock inget snabbt ställande, och hon hade bättre kontakt o position under fria följet. Vi fick en bra platsliggning, efter lite tjafsande. Momentet som denna vecka 'trillat bort' var rutan. Helt borta. Mystiskt, eller kan hundar vara ironiska? Tror ibland att hon driver med mig. Hon studsade runt rutan i diverse olika dp-hopp för att testa vilket som skulle ge godis, definitivt utan att koppla in hjärnan för uppgiften.

Nu skulle vi behöva en varm och blåsig vår, så att planerna torkar upp snabbt!



Två steg fram, ett tilllbaka..

Äntligen låg Nova på platsliggning i ridhuset! Vågade inte testa så mkt längre än 3 min, däremot flera korta läggningar. Hoppas att det beror på kylan och underlaget, nu hade hon filt - täcke, och då lyckades vi till slut.

När något moment fungerar kommer alltid ett annat upp till ytan som inte fungerar. Inkallning med ställande.. Vi har hela tiden tränat med boll och handtecken. När vi tränade med kommendering märker jag att hon dels inte klarar av att stå kvar efter handtecknet speciellt länge + att hon sticker på tävlingsledarens "kommendering" istället för min inkallning.. Ny handlingsplan på det momentet :)

Hundmöten i vardagslydnaden har de senaste två veckorna gått utan problem. Däremot är jag inte övertygad att vi skulle vara klara, men för närvarandet är hon nästan helt tyst. Även lämningen på dagis har jag fått tyst på henne med hjälp av "påsen".. får se hur länge det kan fungera innan hon överlistar mig - igen.

Ridhusträningen är mars ut, sedan blir det agillity 2 dgrs kurs i påsk. Säsongen är kort, lika bra att ge järnet direkt!! Eftersom jag är tveksam på hur långt vi kan komma i lydnaden kan agillityn vara ett alternativ därefter.

Igår hade vi en hund-junta med ridhusgruppen, dvs. hundsnack, god mat och rödvin (måste ju bli hund-junta?). Ett väldigt trevligt initiativ! Extra roligt att många av oss kör icke bruksraser, boston terrier, pinscher, pudel, men sedan väger ett par belgiska vallhundar upp blandningen i gruppen. Nova fick förmånen att inte delta på juntan, hon gjorde sig bäst i soffan hemma med husse. 

Tänker ofta på de orden jag sa till uppfödaren när jag fick veta att Nova var en "energisk valp" i sin kull, "Bra, då har jag något att jobba med"... hur många gånger har jag fått ätit upp det!? Men det är ju det som är tjusningen :)




 

3 minuter kan ge magsår

Platsliggning.. ett moment som snart ger mig magsår. Ensam går det hur bra som helst (varmt garage), 4 minuter utan att hon ser mig. Däremot i ridhuset med andra hundar... inte alls. Hon vibrerar som ett asplöv och sätter sig upp med jämna mellan rum. Osäker om det är störningen, underlaget eller kylan som hon inte gillar.

Försökte träna med externbelöning när jag gömde mig, men jag vet inte om hon blir mer orolig att någon av de andra hundarna ska hinna dit före henne. Trist nog måste jag nog backa tillbaka och träna när jag står synlig igen, bara så att hon lyckas på den nivån igen.

Annars går ridhusträningen bättre, mer fokuserat och mindre utsvävningar. Hon förflyttar sig vid min sida mellan momenten och har senaste gångerna inte tagit sig kontrollant-rollen i gruppen.

Nu försöker jag även ha belöningarna gömda efter min planerade träning. Hon börjar förstå, men är förvånad att hitta hennes leksaker bakom pelare i garaget. Fjärren är tacksam med belöning bakåt!

En finess denna hund har som ingen annan av mina tidigare hundar lyckats med är att ligga på golvet och klappra med armbågarna i golvet. Smått irriterande en lördag morgon när hon är mycket ivrig att "någon" ska ta sig till köket och sätta ner hennes mat. Synd att LKII inte har valfritt cirkustrick med i moment listan..