31 mars

   

Ibland får jag känslan av att Nova tycker att det är dags för en till hund i familjen, för att dela på sina åtaganden.

För min egen del tycker jag det är skönt att avsluta arbetsveckan och ta helg med ett riktigt löppass i benen. Med solen på min sida åkte vi ut till Hellas igår för första långrundan för i år, ett av de milspår i Sthlm med ordentlig terräng/skog. Tyvärr svek solen rätt snart och ersattes av regn och hagel. Jag fick inga pluspoäng av Nova, hon sprang på bra för att utstå plågan minsta möjliga tid.

Idag stod det spår på planeringen, men tydligen även snö och regn. Nova fick ett 500 m långt skogsspår med en liggtid på 50 minuter, nya rena pinnar och inget förarspår. Eftersom det var lite snö på vissa ställen var det nyttigt och se spåret och kunna läsa hunden, hon kan lura mig rätt bra att hon "har koll" men springer mer än vad hon spårar. Vi kom runt, alla pinnar in, men det tog tid och hon var regält trött på slutet. Uthålligheten, noggranhet och fart behöver tränas upp. Men för att vara andra spåret efter vinteruppehåll får hon MVG på dagens uppgift :)

 

 

24 mars

Årets första lydnadstävling genomfördes idag i Kungsörs hundarena. Poängmässigt var det nästan vår sämsta tävling i trean, men helt klart den bästa på länge med tanke på en 9:a på sittande i grupp och 10:a på platsliggningen. Hon var "flipprig" generellt och presterade inte sitt bästa. Med ett par undantag, hon höjde sitt betygbästa på FF där vi fick 7,5 och på metallapporteringen med 8,5 på poäng.

Rutan - snygg fart ut till rutan och ett hyfsat stopp. Efter mitt förasta "ligg-kommando" fick jag en huvudvridning med stora ögon som tolkades som "Är du säker??" Jag kostade på mig ett dubbelkommando med ytterligare ett "ligg" och fick ner henne. Däremot måste hon sträcka liiiite på sig under min transport emot henne för att hitta en luktfläck och vips så halvsatt hon upp. Öronen skamset bakåtvikta... "Oj, oj, blev lite tokigt det här, vi kör en gång till va?". Vittringen hämtade hon fel pinne, men det känns inte som någon större grej - där är hon rätt säker vanligtvis.

Totalpoängen slutade idag på 182,5 poäng utan rutan (40 p) & vittring (40 p). Rent teoretiskt skulle vi kunnat ligga poängmässigt på nivå av ett första pris "om" vi fått 10:or på de nollor vi hade idag. Men så bra är inte rutan i dagsläget att det skulle vara rimligt. Idag var det ändå vinstlott att klara platsliggningen, resten känns mer lätthanterligt att fortsätta träna. Vi har tidigare nollat fyra av sex platsliggningar i Lkl III, så nu behöver vi bättra på den statistiken framöver :)




16 mars

   

Vårtecken, en Nova utan kläder. Hennes grå hårstrån sprider sig snabbt över nosryggen och nu även på manken. Spänsten i benen är det däremot inget fel på, idag joggade vi 6 km elljusspår för första gången efter vintern. Eftersom min träning varit näst intill obefintlig de senaste veckor hörs det på andningen när jag springer, vilket INTE är godkänt av Nova. Spotta är total-förbjudet, då skäller hon ifrån "tårna" och attackerar mig i byxbenen, att andas snabbt (läs flåsa) är näst intill lika illa och det gör man inte heller ostrafffat. Om vi hörs i skogen? Lite. Det är väldigt effektivt när vi kommer ikapp andra hundägare med lösa hundar, en harkling 50 meter innan så är hundarna kopplade tills vi är framme. Hon bryter verkligen ihop när jag spottar och har så alltid gjort ifrån valptiden, troligtvis har jag också snart endast gråa hår.

I veckan har vi tränat med träningsgruppen, samma instruktör som lägret i Kungsör. Platsliggningen går framåt, men vid varje oförutsett ljud flyger hon upp. Hon måste ha en inbyggd fjäder/spiral under magen som är helt bortkopplad ifrån all tankeverksamhet. Vi körde igenom en helhelts träning och det gick hyfsat. Apporterna har hon ett ticks att sätta sig bakom mig vid avlämningen när det är någon annans apport!? Men hon håller ihop hyfsat även om det kan bli sneda sättanden och släpp i ff ibland. Det är väldigt kul att ha bokade träningstilfällen varannan vecka, då blir det av att jag tränar mellan gångerna.

På dagis har Nova varit med på rallylydnads träning. För mig är det skönt att hon faktiskt kan lyssna och gå med eleverna på lektioner. Även om hon är noga att kolla av att någon av dagisfröknarna håller koll på avstånd.









  

8 mars

   

Klubben hade igår genomgång av regeländringarna för lydnad och bruks, de flesta hade jag läst mig till men det var nyttigt att höra diskussionen med en domare. Tydligen har Nova o jag även kvalat in på klubbens anslagstavla för tävlingsresultat i och med ett bruksresultat. Det tog ett tag innan jag förstod att det var vi eftersom bilden inte stämde.

Nova fick med anledning av sin enorma korv-stöld i söndags återgå till långpromenader på dagis. Hon har haft en vinter-dispens att gå kortare rundor med de halta och gamla hundarna när det varit kallt ute. Hela måndagen var det totalt mat- och godisförbud och hon hade varit mäkta upprörd på dagis. Även mina joggingrundar fick hon hänga med på denna vecka, när jag väl fått fram henne under dubbelsängen. Tyvärr är det asfaltsrundor ännu, det är lite väl isigt i elljusspåren fortfarande. Väl ute pinnar hon på, speciellt när vi vänt och är på väg hemåt.

Dp-ryck, tricks och egna åsikter - antar att det är då man ska ha humor för att fortsätta träna :) 





4 mars

           


Två heldagar med lydnadsträning i Kungsörs hundarena var mycket väl värd investerade tid och pengar. Varm träningslokal med kommendering och störning av 5 andra hundar, kan inte bli mycket mer effektivt. Tiden fördelades med 15 min egen tid med instruktören efter rullande schema och där emellan fritt för egen träning.

Utöver de gruppmoment vi körde igenom med hela gruppen använda jag större delen av min tid åt just platsliggning. Det gav märkbara resultat bara på två dagar och nu hoppas jag vi på sikt kan få tryggare platsliggningar. Det ska gå, även om det ska ta 5 år till.

Rutan utan nosningar, stadga i avlämningar, länkningar är andra delar som jag fick bra tips att fortsätta träna finjusteringar. Vikten av att variera belöningstillfällen och att ibland backa träningen fick jag också större förståelse för.

Utöver fler träningsalternativ på momenten har jag även lärt mig att i framtiden använda METALL-bur vid liknande tillfällen. Dag två på em öppnade Nova sin tygbur (drog upp dragkedjan) under vår fikarast och gick tyst igenom de andras belöningspåsar innan gjorde sig mödan att fundera vart jag var i lokalen. Kan säga att hon därefter låg sista platsliggningen med hakan i backen redan innan jag lämnat henne. Tjock hund ligger, och kommer troligtvis inte få mat förrän framåt onsdag om jag kan urskilja någon slags midja tills dess.